Wat is Singles Day?

Vrijgezellendag of Singles’ Day is ontstaan in 1993 in de Universiteit van Nanking en werd initieel gevierd in verschillende universiteiten van de staat in de jaren 90. De dag kreeg de naam Vrijgezellendag dankzij de vier enen in de datum. Toen de studenten afstudeerden zetten ze de traditie verder in het maatschappelijke leven. Sindsdien heeft de feestdag veel online populariteit gekregen en wordt zelfs gevierd door jongeren buiten China.

Vrijgezellendag biedt alleenstaanden de kans om met vrijgezelle vrienden te vieren. Hoewel er initieel enkel jonge mannen bij betrokken waren- vandaar de naam ‘Bachelor’s Day’, wordt de dag nu ook gevierd door vrouwen. Er worden blind dates gehouden om vrijgezellen de kans te geven een relatie te hebben, en sommige scholen organiseren zelfs speciale bijeenkomsten om de dag te vieren. Hierdoor is het zelfbeklag en de overdreven bescheiden houding die bij vrijgezelle universiteitsstudenten vaak voorkwam verminderd en heeft de viering een positievere connotatie gekregen.

11 november 2011 (11-11-2011) werd tot ‘Vrijgezellendag van de Eeuw’ gedoopt, door de zes enen in de datum in plaats van vier, en er werd dan ook uitbundiger gevierd. China werd overweldigd door speciale winkelacties en promoties. Ondanks het feit dat de dag eigenlijk bedoeld is om het vrijgezel-zijn te vieren, gebruiken veel Chinese jongeren het festival als een opportuniteit om een partner te vinden. Daarbij focussen de Chinese media zich op die dag vooral op liefde-gerelateerde onderwerpen.